sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Koirakorjaaja Ilmajoella

Talviloman viimeistä päivää viedään. Lapset alkavat olla pientä yskää lukuunottamatta flunssan kourista selvinneitä. Koko loma tässä menikin sairastaessa. 
Eilen ajelin naapurikuntaan kuuntelemaan Lahden kupeesta saapunutta koirakorjaaja Kati Rättöä. Jos hän on siellä sua lähellä luennoimassa, niin mene! Suosittelen!
Mullahan oli hienosti muistiinpanovälineet mukana ja ajatus hyvistä muistiinpanoista, mutta kyllä kulkaa niin oli mukaansatempaava kolmituntinen, että kirjoittelu jäi vähälle. Harmittaa oikein, kun tässä kotosalla oon nyt yrittäyt muistella Katin juttuja ja kertoilla niitä perheelle, joka tietty on niinkuin haavi auki, että; " Kerro, kerro, mitä se sano!"

Mun muistiinpanoista löytyy tällaisia asiayhteyksistään erotettuja juttuja:

"Yhdestä epäonnistumisesta ei saa tiputtaa hanskoja maahan! " Koirarodut ovat erilaisia, joku yksilö oppii käytännön 30 toistolla, joku vaatii 300 toistoa.
" Koira ei ymmärrä omaa kokoaan; chihuahua luulee olevansa maailman napa, vinttikoira luulee mahtuvansa emäntänsä syliin."
" Mikä ei ole sallittua, se ei ole sallittua IKINÄ! " : Tyyliin naapurin täti ei voi sanoa sinun eteisessä seistessään, että "Ei se haittaa, kyllä mua vasten saa hyppiä ja naaman saa nuolla. " Pentuajasta lähtien pitää olla johdonmukainen ja määrätietoinen. Kaikilla perheenjäsenillä pitää olla säännöt tiedossa ja niitä pitää noudattaa, tyyliin; kukaan ei päästä koiraa sohvalle, jos niin on sovittu.
" Se, miten hyvä suhde koiralla ja omistalla on, ei ole mitenkään yhteydessä siihen, mitä koiran kanssa tehdään. Huippu agilityharrastaja + koira voi olla ihan yhtä loistava pari kuin sohvaperunaemäntä + sohvaperunakoira." Tämä kumpuaa siitä, että usein ajatellaan, että he, jotka harrastavat koiransa/lemmikkinsä kanssa olisivat jotenkin "parempia omistajia" ja että heidän keskinäinen suhteensa olisi laadukkaampi.  Ja tässä ei myöskään nyt tarkoiteta sitä, miten "rakas" koira on omistajalleen.
" Hyvä laumanjohtaja on kuin hyvä emo, tyyni, tasapainoinen, määrätietoinen."
" Pentu tarvitsee hyvän laumanjohtajan emon jälkeen. Ilman johtajaa se on ymmällään ja  hakee paikkaansa."
" Kun laumanjohtaja on aikeissa lähteä kotoa; koira käsketään omalle paikalle; rauha. Vasta tämän jälkeen kengät, takit, kännykät; eteisessä tapahtuva hälinä, ja lähtö. Silloin koira jää "lepoon omalle paikalleen" kotiin. Koira näkee, miten hänen paikkansa/tehtävänsä on chillata ja laumanjohtaja lähtee tyynenä. Ei hätää  Näin, koska; koiran "sänky" on paikka, jossa chillataan; siellä koiralla ei ole tehtäviä. Siellä ei leikata kynsiä, harjata, pestä korvia. Sielä koira tietää, että se saa olla vaan. Sänky/ oma paikka on kuin turvasatama. "
" Koira tarvitsee sen, joka kertoo, mitä tehdään ! "
" Älä lähde kokeilemaan, lähde tekemään; koira tekee sen, mitä sinä laitat sen tekemään. "
" Älä harjoittele, lähde tekemään! "
" Älä käytä EI-sanaa. Itsesi tähden. Kun sinä ymmärrät, miten usein olet sanonut "EI", alat närkästyä. Käytä mieluummin sanontoja; " mitä juuri sinä nyt teit !" " Niin, mitä teit? "

Ja tosiaan nämä ylläolevat ovat "muistilauseita", joita voi toki tulkita monella tapaa. Googlettamalla koirakorjaajasta löytää paljon materiaalia. YouTubessa on aineistoa myös videoiden muodossa. 
Katin blogiin pääset tästä. ja päivitys koskien pentuaikaa löytyy täältä. Laitan Koirakorjaa-blogin myös tuonne sivupalkkiin muistiin. 
Mukavaa sunnuntaita kaikille! Ensi viikolla tähän aikaan pläjäytän teille kuvia siitä, kuinka Domino tasuuttelee ekaa päivää kotona! 
(uskomatonta, että tämän kaiken odotuksen jälkeen, kirjoitin juuri noin :) Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kommentti piristää päivää!